Obrezovanje sadnega drevja: Ljubljana je lahko gojišče jagodičevja
Če živite v Ljubljani ali kakšnem drugem mestu, ste se verjetno nemalokrat zapletli v pogovor o tem, kako dobro bi bilo imeti možnost pridelovanja lastnega sadja, saj vam niti obrezovanje sadnega drevja ne predstavlja težav, vendar vas majhen vrt, s katerim je obkrožena vaša hiša, v tem preprosto omejuje. Nikoli pa niste pomislili, da bi majhnost izkoristili kot prednost in se obkrožili z antioksidanti polnim jagodičevjem.
Najpogostejše vrste
Izbira jagodičevja je izredno pestra, obrezovanje sadnih dreves te vrste pa je pravzaprav nezahtevno in hvaležno tudi za tiste, ki so neprestano v pomanjkanju časa. Večina vrst namreč raste kar v grmih, kar še dodatno olajša nego.
sorta | zrelost | rast | rodnost | plodovi | |
rdeči ribez | Red Lake | od sredine junija | šibko rastoča, slabo razvejana vrsta | visoka do zelo visoka | v dolgih, grozdastih skupinah |
Rondon | od konca junija | bujna in pokončno rastoča | poganjki odženejo pozno, a obrodijo tudi v ostrejših razmerah | v gostih, grozdastih skupinah | |
črni ribez | Titania | sredina julija | bujna | redna in visoka | veliki in močni |
Ometa | druga polovica julija | bujna in pokončna | visoka | veliki | |
maline | Meeker | srednje zgodnja | bujna in zdrava | redna in visoka | dolgi, sveži in aromatični plodovi |
Himbostar | pozna | srednje bujno rastoča in
maloštevilnih mladih poganjkov, a polne rodnosti |
zmerno visoka | aromatični | |
robida | Black Satin | od začetka avgusta do sredine oktobra | nezahtevna | zelo visoka | sočni in sladki |
Nessy | od konca avgusta do sredine septembra | robustna in srednje do šibko rastoča | srednje visoka do visoka | čvrsti, veliki, a manj sočni | |
borovnice | Bluetta | zelo zgodnja | polvisoka | visoka | srednje veliki, polnega okusa |
Berkeley | srednje pozna | bujna | srednje visoka do visoka | veliki in čvrsti | |
brusnice | Hayward | od konca oktobra do sredine novembra | vrsta, ki potrebuje oporo | visoka | osvežujoči |
Weiki | od sredine oktobra | prezimno trdna | drobna | drobnoplodni |
Obrezovanje sadnih dreves oziroma jagodičevja
Maline, robide in borovnice imajo korenine tik nad površino tal, zato najbolje uspevajo v rahlih, malce kislih, hladnih in vlažnih tleh. Kadar želimo jagodičevje vzgojiti v špalir, tri ogrodne poganjke privežemo na žičnati okvir, medtem ko rezanje mladega sadnega drevja in vsakoletnih prirastkov ni primerno. Zredčimo le stranske poganjke na njih in jih, ko prerastejo velikost ogrodja, nadomestimo z mlajšimi. Obrezovanje sadnega drevja na debelnem jagodičevju opravimo čim oberemo plodove, kar v večini primerov pomeni, da izvedemo obrezovanje sadnih dreves poleti. Velja vedeti, da posamezne vrste živijo le približno desetletje, za uspešno rast pa potrebujejo oporo, zato jih privežemo h kolu, in sicer tako deblo kot krošnjo, saj se sicer ta pod težo plodov, pa tudi lastno težo, lahko povesi ali celo zlomi.
Ameriške borovnice
Ogrodje je sestavljeno iz desetih talnih poganjkov, vendar so sadeži locirani v zgornjem delu enoletnih dolgih, kasneje tudi na njihovih kratkih stranskih poganjkih. Obrezovanje sadnih dreves zato izvajamo vsako leto, in sicer odstranimo vse talne poganjke razen najkrepkejših. Z njimi namreč nadomestimo najstarejše.
Robida potrebuje pomladitev
Robidam vsako leto pustimo med pet in sedem novih poganjkov, medtem ko sicer na vseh nerazvejanih novih poganjkih izvedemo obrezovanje sadnih dreves poleti. Tako bodo še isto leto razvili do kar enega metra dolge stranske, ki jih skrajšamo v naslednjem letu, pri čemer pazimo, da rezanje mladega sadnega drevja opravimo na način, da bo med preostalimi poganjki razmak enakomeren. Velikoštevilčnost in pretirana dolžina namreč zmanjšujeta kakovost sadežev.
V primeru malin izvedemo rezanje sadnega drevja poleti
Obrezovanje sadnih dreves, če gre za malinjak, opravljamo z namenom, da bi odstranili iztrošene in odvečne poganjke. To storimo že poleti, takoj po končanem obiranju, medtem ko preostale poganjke privežemo k ogrodju in na ta način zredčimo stranske.
Kosmulja
Redno obrezovanje sadnega drevja je v primeru kosmulje nujno kljub šibki rasti, saj se ogrodni poganjki od teže plodov pogosto poležejo po tleh.
Črni ribez
Obrezovanje sadnih dreves je potrebno, da bi spodbudili razvoj enoletnih poganjkov, ki jih ne smemo krajšati. Izberemo dva najkrepkejša in ju vzgajamo, da bi nadomestila stare, medtem ko druge odstranimo.
Rdeči ribez
Rezanje mladega sadnega drevja opravimo, da bi vzdrževali ogrodje in spodbudili nastanek dolgih enoletnih rodnih poganjkov.
Našteli bi lahko še marsikatero drugo vrsto jagodičevja, enako priljubljeno kot vse, ki smo jih opisali, a navsezadnje je obrezovanje sadnih dreves vsem njim skupno, saj to predvsem pomlajuje ogrodno krošnjo, na kateri vzbrstijo rodni poganjki. Res je, da tudi grmičevje potrebuje nego in nekaj prostora, vendar celo mali vrtovi dopuščajo možnost vzgoje sladkih sadežev, ki so najbolj slastni, če jih lahko zaužijemo kar neposredno z drevesa.