Za vedno svež izgled vašega vrta je potrebno skrbno obrezovanje žive meje

Žive meje so naravne ograje, ki zagotavljajo zasebnost, medtem ko nam pri negi in urejanju omogočajo kreativnost ter igrivost.

Ni boljšega zadovoljstva kot pogled na živo mejo, ki je prava paša za oči.

Igrivost kot sestavni del skrbi za vrt

Žive meje imajo praviloma razmejevalno vlogo. Z njimi ločujemo zasebne površine od javnih in obratno, ali pa le dele znotraj teh.

Zato njihova vloga ni le estetska, temveč tudi sociološka. Z njimi namreč zastiramo vrt pred radovednimi pogledi mimoidočih, ublažimo hrup iz okolice, ostalim rastlinam nudimo zavetje pred vremenskimi pojavi in živalim preprečimo dostop na urejene površine. Kaj od tega je naše osrednje vodilo za vključenost žive meje v vrt, je dobro upoštevati že ob sajenju, saj vse našteto vsaj delno vpliva tudi na izbiro samih rastlin.

Da pa bi prizadevanja zadovoljila naše želje in pričakovanja, moramo drevnine nadvse skrbno negovati, pri čemer največ pozornosti terja urejanje žive meje.

Striženje žive meje nam omogoča obilo svobode. Tekom tega opravila si lahko dovolimo veliko mero kreativnosti; še posebno obrezovanje grmovnic nam daje priložnost oblikovanja rastlin v oboke ali tunele. Ti sicer na začetku terjajo precej nege, vendar vedno vzbujajo pozornost, obenem pa po dokončnem oblikovanju ne zahtevajo skoraj nobene oskrbe in so enostavni za vzdrževanje. Pomembno je le, da obrezovanje grmovnic ohranja zamišljeno obliko.

Tudi sicer ima urejanje žive meje določene zakonitosti, kajti pri tleh mora drevnina biti širša kot pri vrhu. Tako spodnji deli ostanejo dovolj gosti, medtem ko se vrhovi šopasto ne razraščajo. Obrezovanje žive meje kdaj zahteva tudi prilagojenost glede na podnebje. Kjer je veliko snega, se priporočata zaobljen ali poševen rob, pri katerem lahko sneg zdrsne na tla, saj bi se pri ravnem rastlina pod težo padavin razkrečila ali polomila.

Kontaktirajte nas. BREZPLAČNO pridemo na ogled vašega vrta in grmovnic.

Obrezovanje grmovnic

Grmovnice, najbolj posebne po tem, da jih po višini umeščamo nekje med visoka drevesa in nizke trajnice ter enoletnice, so ena najpestrejših skupin rastlin. Zato imamo vse možnosti, da z njimi vrt še dodatno popestrimo tako s samostojnim zasajevanjem kot kombiniranjem v različnih letnih časih cvetočih grmov in na ta način poskrbimo za še več barvitosti.

Medsebojno se razlikujejo po velikosti, gostoti in načinu rasti ter življenjski dobi. Ker ima vsaka rastlina sebi svojstvene zahteve, je te potrebno imeti v mislih že v trenutku, ko se za obrezovanje grmovnic šele odločamo, saj bo od tega odvisno, kako veliki bodo naši posegi.

Tudi naraven izgled je rezultat nege

Za razliko od skrbno oblikovanih živih mej, imenovanih rezane, prosto rastoče zahtevajo le kanec manj pozornosti.

Slednje so pravzaprav najlepše, če jih sestavljajo tako večji kot manjši grmi, toliko bolj, če ti cvetijo v zamikih, saj nas s svojim izgledom lahko razveseljujejo tekom celega leta.

Razgibanost nam zaradi preglednosti navsezadnje olajša tudi samo urejanje žive meje, pri čemer pa je že pri izbiri rastlin nadvse dobro vedeti, koliko prostora imamo na voljo, kako velika naj bi meja bila in kakšno oskrbo potrebujejo izbrane drevnine.

Naše delo se prav tako razlikuje glede na to, ali imamo v vrtu listopadno, zimzeleno ali cvetočo živo mejo.

Redno obrezovanje žive meje – cena, ki jo je potrebno plačati za urejen videz

Urejanje žive meje je potrebno od samega začetka, kajti tako obrezovanje kot striženje žive meje spodbujata košato razraščanje od samega dna.

Zato jo prva tri leta strižemo pogosteje, do štirikrat letno, ker se tako razraste gosteje od sredine navzven.

S pogostejšim obrezovanjem tudi hitreje dosežemo želeno obliko, striženje žive meje pa se običajno izvaja od zgoraj navzdol, saj nam ta način olajša sledenje začrtani liniji.

Žive meje kot ogledalo urejenosti

Kadar obiščemo nove kraje, običajno radi pokukamo tudi v zasebni prostor ljudi, vendar nam pogled pogosto zastrejo ograje, marsikdaj sestavljene kar iz drevnin, ki jih v skupku imenujemo živa meja.

V resnici tudi te vplivajo na to, kakšne spomine na potovanja bomo prinesli nazaj domov.

Mestni parki s svojo urejenostjo, pri čemer še posebno izstopa obrezovanje žive meje – Ljubljana ni v tem pogledu nobena izjema –, poskrbijo za prijeten izgled. Vendar včasih še več izvirnosti ponujajo manjši kraji, kjer prebivalci resnično sobivajo z naravo.


Za lep izgled vrta je torej le malo dejavnikov, ki bi imeli tako veliko vlogo kot obrezovanje žive meje, cena tega opravila pa je odvisna predvsem od dostopnosti terena in same površine. Velja se zavedati, da nam navsezadnje vrt vsakršen vložek tako energije kot časa, tudi denarja, poplača s prijetnimi trenutki, preživetimi v njegovem zavetju.

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta. Pridružite se valu prijetnega in sproščenega bivanja in skupaj zgradimo prijazno okolje.

Janez Erčulj, www.LesJeZlato.si