Čeprav bi se obrezovanje sadnega drevja jeseni zdelo najustreznejše, se opravila lotimo poleti in pozimi

Večina plodov dozori tekom poletnih mesecev ali v zgodnji jeseni, zato zlahka predpostavimo, da so tedni po razbremenitvi krošnje s strani sadežev najustreznejši za obrezovanje sadnih dreves. Vendar temu ni tako. Ključno vlogo ima rezanje sadnega drevja poleti, toliko bolj, če so sadna drevesa vzgajana v strogih linijah.

Vloga poletne rezi

Pomembno je, da v poletnem času odstranimo poganjke, ki niso potrebni za oblikovanje krošnje in kažejo, da rezanje sadnega drevja pozimi ni bilo najtemeljitejše. Gre za bohotivke, konkurenčne poganjke na podaljšku debla in na vodilnih vejah ter vse druge poganjke, ki rastejo proti sredini krošnje ali so prekrižani in pravzaprav le jemljejo svetlobo. Tudi šibke poganjke odstranimo ali pa jih privežemo v vodoravno lego. Pravilno obrezovanje in oblikovanje sadnih dreves namreč pomeni tudi oskrbovanje poganjkov na način, da bodo ti postali rodni. Daljši so za to idealni, kajti čim bolj vodoraven je poganjek, tem hitreje razvije cvetove, posledično tudi plodove, medtem ko pokončni le pospešeno rastejo v dolžino, a ne obrodijo. Poletna rez torej spodbuja rast in razvoj krošnje, njena ustreznost pa pogosto privede do tega, da rezanje sadnega drevja pozimi zajema izključno krajšanje letnih prirastkov osrednjega poganjka in vodilnih ter stranskih vej.

Obrezovanje v hladnejših mesecih

Večina sadnih dreves mraz prenaša precej dobro, a se kljub temu zna pojaviti zimska pozeba. Poškodbe nastanejo predvsem na enoletnem lesu, čeprav prizadenejo tudi starejše veje. Prva nevarnost napoči pozno jeseni, v novembru in decembru, vendar je ta redka. Pogosteje do pozebe prihaja v februarju, ko se drevnine že pripravljajo na novo rast, kajti pozimi vegetacijska doba ne teče, temveč so drevesa v dobi mirovanja. Zato obrezovanje sadnih dreves izvajamo pozimi, ker drevnine takrat najbolje prenašajo poseg, saj rane, nastale pri rezu, ne krvavijo, tvorijo pa celice, s katerimi se te zaprejo.

Obrezovanje sadnega drevja v jesenskih mesecih

Čeprav jesen ni najustreznejša, temveč je rezanje sadnega drevja poleti primernejše, nam tudi v jesenskih mesecih opravil na vrtu nikakor ne zmanjka.

  • September je primeren za obiranje plodov, njihovo skladiščenje in skrb za varstvo dreves. Grenka pegavost jabolk je pogosto posledica pomanjkanja vode v poletnih mesecih ali kalcija med zorenjem plodov. Jesen je obenem tudi najboljši čas, da izkopljemo jame za drevesa, ki jih nameravamo zasaditi.
  • Tudi oktobra obiramo dozorelo sadje in, kjer je potrebno, škropimo.
  • November je čas sajenja tako dreves kot grmov jagodičevja. Kjer je veliko voluharjev, sadike posadimo v žičnatih košarah. Zaželeno jih je zasaditi v jesenskih mesecih, saj bodo naslednje leto zato odgnale prej. Kljub temu pa velja imeti v mislih možnost pozebe. Novembra se posvetimo rahljanju tal, kompostiranju listja in izvedemo obrezovanje starih sadnih dreves, ki jim je običajno potrebno zredčiti krošnjo, česar ne smemo preložiti na pomlad. Enako je s pomlajevanjem slabše rastočih dreves, ki rodijo manjše plodove. Rezanje sadnega drevja pozimi oziroma v pozni jeseni je primerno za redčenje in krepko krajšanje vej, saj bo to spodbudilo razvoj poganjkov v pomladanskem času.
  • Priprava cepičev in kompostiranje ter pravilno obrezovanje in oblikovanje sadnih dreves so opravila, ki se jim posvetimo tekom decembra. Takrat odstranimo okužene in posušene veje, prav tako pregosto rastoče, vendar drastično obrezovanje sadnih dreves ni priporočljivo izvesti naenkrat, temveč delo porazdelimo na dve ali tri leta, saj je tako verjetnost za zdravo nadaljnjo rast precej večja.

Obrezovanje starih sadnih dreves in njihovo pomlajevanje

Močna rez lahko staranje drevesa zaustavi in podaljša njegovo življenjsko dobo, vendar je drevo poleg rezi potrebno oskrbeti tudi z zadostno količino gnojil, s katerimi spodbudimo rast koreninskega sistema. Še pomembneje je, da se posega lotimo v obdobju staranja drevesa in ne odmiranja. V primeru pomlajevanja se za obrezovanje sadnih dreves odločimo pozimi. Najprej krošnjo znižamo in skrajšamo ogrodne ter izrežemo suhe, delno poškodovane veje. Spomladi bo drevo pognalo mladike, ki jih moramo potrgati v začetku junija, vendar najprimernejše za razvoj novih vej pustimo. V naslednjih letih pravilno obrezovanje in oblikovanje sadnih dreves z namenom pomlajevanja temelji na rezanju odvečnih poganjkov, medtem ko ostale privezujemo in jih počasi oblikujemo v nov, kakovosten rodni les.

 

Z ustrezno nego lahko rodnost drevesa podaljšamo celo za več desetletij, v vsakem primeru pa se jesenskim opravilom izogibamo. Najustreznejša meseca za obrezovanje sta avgust in julij, kar imenujemo poletna rez, medtem ko zimsko opravimo v drugi polovici marca, ko je vegetacija že v procesu prebujanja. Upoštevajoč navedene smernice, bi naša drevesa morala biti zdrave rasti in visoke rodnosti.


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.

Leave a Reply