Obrezovanje dreves

So se vaša drevesa razrasla preveč v višino in širino?
Ali vaši okolici in vam predstavljajo nevarnost?
Ali ste vedeli, da redno obrezovanje dreves krepi rast, spodbudi cvetenje, izboljša zdravje in ohranja obliko?

Varno in urejeno okolje, je vse kar srečen in sproščen človek potrebuje.

Obrezovanje; opravilo, ki zagotavlja urejenost okolice

Le malokaj nas lahko tako osvobodi vsakodnevne naglice in večne preobremenjenosti kot pogled na prijeten, urejen, lep ter cvetoč vrt, toliko bolj, če se imamo v toplih dneh vanj možnost tudi dejansko zateči, pa čeprav s snopom obveznosti v rokah.

Znano je, da zelena barva blagodejno vpliva na oči, medtem ko um pomirja. Vendar, da bi lahko zares uživali v sproščenih trenutkih, nam obrezovanje okrasnih dreves na našem vrtu ne sme biti tuje. Celo nasprotno, to zahteva posvečenost, odveč pa nista niti kreativnost in ročne spretnosti.

Glede na to, da ima vsaka drevnina svoje potrebe, težko zložno določimo, kakšen pomen imajo obrezovanje ter obžagovanje in podiranje dreves, vendar v splošnem velja, da je obrezovanje dreves potrebno predvsem zato, da z njim izboljšamo zdravje dreves, spodbudimo cvetenje, ohranimo zamišljeno obliko in okrepimo rast, v primeru sadnega drevja tudi povečamo rodnost.


Izbira pravega časa

Za nego dreves so v resnici primerni vsi letni časi, vendar pa je izbira pravega odvisna od tega, kakšne zahteve ima posamezno drevo.

Zato bi lahko trdili, da poteka obrezovanje dreves po naročilu narave, saj ta določa, kdaj je posamezna rastlina v dobi mirovanja in kdaj smemo poseči v njeno rast.

Pri določitvi najustreznejšega časa velja upoštevati predvsem ritem rasti in čas cvetenja, še posebno, kadar se odločimo za obrezovanje okrasnih dreves, katerega osnovni namen je spodbujanje cvetenja.
Kljub temu večina rastlin pozno jeseni in na začetku zime miruje, zato to obdobje ni najbolj primerno za obrezovanje dreves, kdaj pa je tudi drugače, saj denimo pri jablani obrez v tem času še dodatno spodbudi spomladansko rast poganjkov.

Vendar obrezovanje dreves večinoma izvajamo v pozni zimi in pomladi, ko se v rastlinah začnejo pojavljati rastlinski sokovi.

Okrasna drevesa

Spodbujanje cvetenja in rasti ter oblikovanje drevesa ali grma so glavni razlogi za obrezovanje okrasnih dreves, ki imajo zaradi večinoma nižje rasti druge zakonitosti kot obrezovanje visokih dreves.

Okrasnim grmovnicam v večini primerov le odstranimo mrtve, bolne, šibke veje in intenzivne poganjke ter vse ostale izrastline, ki motijo rast dreves ali grmov v bližini.

Za urejen vrt je temeljito in skrbno obrezovanje dreves cena, ki jo moramo vzeti v zakup, če želimo, da bodo imela drevesa dolgo ter zdravo življenjsko dobo.

Posebni pogoji obrezovanja

Nega drevnin je zahtevna veščina, kadar nas čakata obrezovanje dreves na višini ali obrezovanje dreves v naselju, pa je še toliko pomembneje, da se na delo ustrezno pripravimo, saj smo izpostavljeni nevarnostim, ki se jim lahko izognemo tudi tako, da delo prepustimo strokovnjakom, ki ob izkušnjah ter znanju premorejo ustrezno orodje, in se dogovorimo za obrezovanje dreves po naročilu.


Obrezovanje visokih dreves

Mnoga drevesa se v odrasli dobi tako razrastejo, da prevladajo nad ostalimi, manjšimi drevninami, zato je njihovo krošnjo potrebno razredčiti ali celo odstraniti vse spodnje veje in na ta način podaljšati golo deblo.

Rešitev ni ustrezna, če drevesa predstavljajo nevarnost bližnji okolici in sta deblo ter krošnja v močnejšem vetru pretirano gibljiva, kar lahko privede do izruva drevesa.

V tovrstnih primerih je pravzaprav najvarneje, če se odločimo kar za obžagovanje in podiranje dreves, saj navsezadnje na isto mesto lahko zasadimo drugo, mlado drevo.

Podiranje dreves

Izključno obrezovanje dreves namreč kljub skrbni negi v določenih okoliščinah žal ne more rešiti drevnine pred propadom. To velja še posebno za drevesa, ki so se pretirano razbohotila tako v širino kot višino in zavzela preveč prostora, zaradi česar motijo mimoidoče ter objekte v bližini ali celo predstavljajo nevarnost. Še bolj za drevesa, ki so jih napadli škodljivci ali bolezni.

Takrat se moramo odločiti za obžagovanje in podiranje dreves, pri čemer je najbolje, da delo prepustimo strokovnjakom, toliko bolj, če se nahajamo v urbanem okolju.

Podiranje dreves v Ljubljani in drugih naseljih je nadvse nevarno opravilo, za katero sami običajno nimamo dovolj izkušenj, a niti potrebne opreme, vendar je varnost ključnega pomena.


Če svoj prosti čas želimo preživljati v sproščenem vzdušju lastnega vrta, v katerem si bodo svoj dom ustvarile tudi ptice, je torej nujno del časa posvetiti skrbi za drevnine, ki smo jih zasadili na naši zelenici, in redno opravljati obrezovanje dreves.

Najbolje je, kadar prostorsko nismo omejeni in imamo možnost zasaditi tako drevesa kot grmovnice, saj bo vrt tako skoraj gotovo bujen ter cvetoč skozi vse leto, obenem pa nam bo vsakega dne kazal drugačen obraz.

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta. Pridružite se valu prijetnega in sproščenega bivanja in skupaj zgradimo prijazno okolje.

Janez Erčulj, www.LesJeZlato.si