Pravilno obrezovanje sadnega drevja poskrbi za dobro rodnost

Čeprav sadna drevesa obrodijo tudi brez obrezovanja, bodo ta ob ustrezni negi veliko bolj rodna, njihovi plodovi pa zato kar najboljše kakovosti.

Ni boljšega zadovoljstva kot urejeno sadno drevo in okus njenega svežega sadeža.

Pomen obrezovanja

Živimo v časih, ki od nas zahtevajo ekološko osveščenost in skrb za okolje. Zato ni več dovolj le razmišljati o hrani, bogati z vitamini in minerali, temveč vse več pozornosti namenjamo tudi škodljivim sredstvom, ki so še posebno prisotna v neštetokrat škropljenem sadju.

Najboljša rešitev za zdravo in okolju prijazno prehrano je med drugim lasten sadovnjak, ki nam poleg domačih pridelkov v življenje vnaša zadovoljstvo ob pogledu na bujne krošnje.

Obrezovanje sadnih dreves sicer rodnosti ne pogojuje, vendar pa imata pravilno obrezovanje in oblikovanje sadnih dreves velik vpliv na velikost ter obliko posameznega drevesa. Z ustrezno nego namreč zagotovimo zdravo rast in reden pridelek, navsezadnje tudi pravo velikost ter obliko samih plodov.

Kontaktirajte nas. BREZPLAČNO pridemo na ogled vašega vrta in dreves.

Obrezovanje sadnih dreves

Pri sadnem drevju se je obreza nadvse pomembno lotiti že ob presaditvi, saj na ta način oblikujemo razporeditev glavnih vej. Vzgoja in obrezovanje sta namreč ključna, kajti s skrbnim oblikovanjem in pozornim vzdrževanjem obenem poskrbimo za obilnejši pridelek.


Izbira pravega časa

Pravilno obrezovanje in oblikovanje sadnih dreves sta odvisna predvsem od drevesne vrste, a tudi vzgojne oblike ter načina gojenja. Kljub temu velja splošno pravilo, da pečkarje (jablane, hruške, kutine) obrezujemo pozimi, medtem ko koščičarje (slive, češnje, breskve, marelice) obrežemo poleti.

V primeru da želimo spodbuditi rast mladih dreves, se za obrezovanje sadnih dreves lahko odločimo tudi zgodaj spomladi. Dobro se je prav tako zavedati, da čeprav obrezovanje sadnih dreves kdaj povzroči škodo, lahko napake v letu do dveh popravimo.

Drevesa starejše rasti

Obrezovanje starih sadnih dreves nas lahko zlahka zapelje v zagrešitev ene temeljnih napak. Čim se drevo razraste, v želji da bi ga zmanjšali in zaustavili njegovo rast, nadvse radi krajšamo debele voditeljice. Vendar to ne vodi v pravilno obrezovanje in oblikovanje sadnih dreves, kajti drevo se bo odzvalo tako, da bo prihodnja leta razvilo še več bohotivk.

Bohotivke torej zmotno obravnavamo kot divje poganjke, na katerih se ne bodo nikoli razvili plodovi in jih zato odstranjujemo, v resnici pa bi tudi na njih pognali stranski poganjki, ki bi nosili tako cvetove kot plodove.

Umetnost obrezovanja

Oblik sadnega drevja je veliko, vendar sta najpogostejši grmičasta (ta stoji prosto na odprtem prostoru) in kordonska (ob žicah ali kolih ob steni, pregradi ali na odprtem). Priporočljivo je, da obliko izberemo še pred prvim obrezom, saj lahko drevo na ta način usmerimo k rasti, skladni z našimi željami in potrebami.

Vzgoja in oblika sadnih dreves

Vzgoja in obrezovanje sadnih dreves imata običajno več ciljev, med katerimi so najpomembnejši vpliv na smer rasti poganjkov, zagotavljanje izbrane oblike, skrb za zdravje drevesa, vzdrževanje ravnovesja med rastjo ter rodovitnostjo in preprečevanje gnetenja ter križanja vej.


Slive

Slive, ne potrebujejo toliko obrezovanja kot denimo jablane ali hruške, a jih je zato potrebno redčiti. Sicer je obrezovanje sadnega drevja – slive so pri tem sploh zelo hvaležne – možno izkoristiti v prid oblikovanja v grmasto drevo, gojimo pa jih še v obliki pahljače, strnjene piramide ali srednjedebelnega drevesa.

Obrezujemo jih izključno zelo pozno pozimi ali zgodaj spomladi, nikoli pa se v njihovem primeru ne odločimo za obrezovanje sadnega drevja jeseni. Na ta način preprečimo okužbo s svinčeno plesnijo, ki v hladnem vremenu vstopa skozi rane.

Obrezovanje oreha

Oreh načeloma vzgajamo kot okrasno drevo z veliko, stabilno krošnjo. Gre za prezimno trdno drevo, ki pa v zmerno hladnem podnebju kljub temu lahko ne obrodi, zato se je rastiščem, kjer je verjetnost za pozno pomladno zmrzal večja, bolje izogibati.

Posebne nege načeloma ne potrebuje, a je obrezovanje oreha vseeno mnogo bolje opraviti vsako leto po malem kakor ga močneje obrezati na tri ali štiri leta, saj lahko z intenzivno poseko vej razredčimo krošnjo v tej meri, da pri drevesih v polni rodnosti nastanejo sončni ožigi vej, podobni zimskim omrzlinam.

Dostopnost obrezovanja

Zgodi se, da sami nimamo dovolj znanja in izkušenj ali pa smo v pomanjkanju časa, zato je najbolje, da delo prepustimo komu drugemu. Veliko je strokovnjakov, ki vsakodnevno izvajajo obrezovanje sadnega drevja, cena obreza pa je večinoma odvisna od višine posameznega drevesa.

Čeprav sadovnjakov običajno nimamo v mestu, podjetja z izbranim osebjem in ustreznim orodjem vendar tudi v urbanem okolju opravljajo temeljito in kakovostno obrezovanje sadnega drevja; Ljubljana v tem pogledu ni nobena izjema, kar nam omogoča, da za drevesa poskrbimo, kot si zaslužijo.

Skrb za sadna drevesa je nadvse pomembna, saj sadovnjak na našem vrtu spada med najlepše drevesne nasade, obenem pa nas za čas in trud, ki ga vložimo v skrb zanj, nagradi z domačimi sadeži, ki ne le da so ekološko pridelani, temveč nam zaradi ustrezne nege zagotavljajo hrano, zaradi katere lahko ostanemo zdravi skozi vse leto.

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta. Pridružite se valu prijetnega in sproščenega bivanja in skupaj zgradimo prijazno okolje.

Janez Erčulj, www.LesJeZlato.si