Obrezovanje sadnega drevja: Ljubljana je lahko gojišče jagodičevja

Če živite v Ljubljani ali kakšnem drugem mestu, ste se verjetno nemalokrat zapletli v pogovor o tem, kako dobro bi bilo imeti možnost pridelovanja lastnega sadja, saj vam niti obrezovanje sadnega drevja ne predstavlja težav, vendar vas majhen vrt, s katerim je obkrožena vaša hiša, v tem preprosto omejuje. Nikoli pa niste pomislili, da bi majhnost izkoristili kot prednost in se obkrožili z antioksidanti polnim jagodičevjem.

Najpogostejše vrste

Izbira jagodičevja je izredno pestra, obrezovanje sadnih dreves te vrste pa je pravzaprav nezahtevno in hvaležno tudi za tiste, ki so neprestano v pomanjkanju časa. Večina vrst namreč raste kar v grmih, kar še dodatno olajša nego.

 

sorta zrelost rast rodnost plodovi
rdeči ribez Red Lake od sredine junija šibko rastoča, slabo razvejana vrsta visoka do zelo visoka v dolgih, grozdastih skupinah
Rondon od konca junija bujna in pokončno rastoča poganjki odženejo pozno, a obrodijo tudi v ostrejših razmerah v gostih, grozdastih skupinah
črni ribez Titania sredina julija bujna redna in visoka veliki in močni
Ometa druga polovica julija bujna in pokončna visoka veliki
maline Meeker srednje zgodnja bujna in zdrava redna in visoka dolgi, sveži in aromatični plodovi
Himbostar pozna srednje bujno rastoča in

maloštevilnih mladih poganjkov, a polne rodnosti

zmerno visoka aromatični
robida Black Satin od začetka avgusta do sredine oktobra nezahtevna zelo visoka sočni in sladki
Nessy od konca avgusta do sredine septembra robustna in srednje do šibko rastoča srednje visoka do visoka čvrsti, veliki, a manj sočni
borovnice Bluetta zelo zgodnja polvisoka visoka srednje veliki, polnega okusa
Berkeley srednje pozna bujna srednje visoka do visoka veliki in čvrsti
brusnice Hayward od konca oktobra do sredine novembra vrsta, ki potrebuje oporo visoka osvežujoči
Weiki od sredine oktobra prezimno trdna drobna drobnoplodni

 

Obrezovanje sadnih dreves oziroma jagodičevja

Maline, robide in borovnice imajo korenine tik nad površino tal, zato najbolje uspevajo v rahlih, malce kislih, hladnih in vlažnih tleh. Kadar želimo jagodičevje vzgojiti v špalir, tri ogrodne poganjke privežemo na žičnati okvir, medtem ko rezanje mladega sadnega drevja in vsakoletnih prirastkov ni primerno. Zredčimo le stranske poganjke na njih in jih, ko prerastejo velikost ogrodja, nadomestimo z mlajšimi. Obrezovanje sadnega drevja na debelnem jagodičevju opravimo čim oberemo plodove, kar v večini primerov pomeni, da izvedemo obrezovanje sadnih dreves poleti. Velja vedeti, da posamezne vrste živijo le približno desetletje, za uspešno rast pa potrebujejo oporo, zato jih privežemo h kolu, in sicer tako deblo kot krošnjo, saj se sicer ta pod težo plodov, pa tudi lastno težo, lahko povesi ali celo zlomi.

Ameriške borovnice

Ogrodje je sestavljeno iz desetih talnih poganjkov, vendar so sadeži locirani v zgornjem delu enoletnih dolgih, kasneje tudi na njihovih kratkih stranskih poganjkih. Obrezovanje sadnih dreves zato izvajamo vsako leto, in sicer odstranimo vse talne poganjke razen najkrepkejših. Z njimi namreč nadomestimo najstarejše.

Robida potrebuje pomladitev

Robidam vsako leto pustimo med pet in sedem novih poganjkov, medtem ko sicer na vseh nerazvejanih novih poganjkih izvedemo obrezovanje sadnih dreves poleti. Tako bodo še isto leto razvili do kar enega metra dolge stranske, ki jih skrajšamo v naslednjem letu, pri čemer pazimo, da rezanje mladega sadnega drevja opravimo na način, da bo med preostalimi poganjki razmak enakomeren. Velikoštevilčnost in pretirana dolžina namreč zmanjšujeta kakovost sadežev.

V primeru malin izvedemo rezanje sadnega drevja poleti

Obrezovanje sadnih dreves, če gre za malinjak, opravljamo z namenom, da bi odstranili iztrošene in odvečne poganjke. To storimo že poleti, takoj po končanem obiranju, medtem ko preostale poganjke privežemo k ogrodju in na ta način zredčimo stranske.

Kosmulja

Redno obrezovanje sadnega drevja je v primeru kosmulje nujno kljub šibki rasti, saj se ogrodni poganjki od teže plodov pogosto poležejo po tleh.

Črni ribez

Obrezovanje sadnih dreves je potrebno, da bi spodbudili razvoj enoletnih poganjkov, ki jih ne smemo krajšati. Izberemo dva najkrepkejša in ju vzgajamo, da bi nadomestila stare, medtem ko druge odstranimo.

Rdeči ribez

Rezanje mladega sadnega drevja opravimo, da bi vzdrževali ogrodje in spodbudili nastanek dolgih enoletnih rodnih poganjkov.

Našteli bi lahko še marsikatero drugo vrsto jagodičevja, enako priljubljeno kot vse, ki smo jih opisali, a navsezadnje je obrezovanje sadnih dreves vsem njim skupno, saj to predvsem pomlajuje ogrodno krošnjo, na kateri vzbrstijo rodni poganjki. Res je, da tudi grmičevje potrebuje nego in nekaj prostora, vendar celo mali vrtovi dopuščajo možnost vzgoje sladkih sadežev, ki so najbolj slastni, če jih lahko zaužijemo kar neposredno z drevesa.


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.

Leave a Reply