Varno podiranje dreves – edini cilj vsakega posega

Vsa živa bitja imajo omejeno življenjsko dobo in z drevesi, katerih rast je odvisna od posamezne vrste, pa tudi podnebja in nege, ki jim jo namenjamo, ni nič drugače. Pride čas, ko drevo prične odmirati in ga je zato treba podreti. Gre za zahteven poseg, ki ga je najbolje prepustiti strokovnjakom, veščim dela z orodjem in posegov na višini, kajti ne le, da je opravilo nevarno, temveč obstaja tudi možnost poškodb tako nas samih kot okolice, zato je strokovno podiranje dreves ob varnosti še kako nujno.

Osebna varovalna sredstva

V primeru da se opravila vendar lotimo sami, moramo poskrbeti za ustrezno zaščito. Varno podiranje dreves med drugim zajema nepogrešljivo čelado. Dosedanje izkušnje so pokazale, da sta rumena in oranžna najvidnejši v vseh letnih časih, zato je najbolje, če v tej barvi izberemo tako čelado kot ostalo delovno obleko. Še pomembneje je, da ima čelada podbradni jermen in nameščen mrežasti naličnik, ki varuje oči ter obraz pred drobci in žagovino. Danes imajo številne čelade nameščene tudi naglušnike, saj motorne žage s svojim ropotom presegajo prag slušne tolerance.

Glava je sicer najbolj izpostavljena, vendar ji sledijo roke in noge. Za varno podiranje dreves si je nujno namestiti ustrezne rokavice, ki ščitijo pred odrgninami, urezi in praskami, obenem pa ohranjajo toploto rok, kar je zelo pomembno, saj so hladne roke veliko bolj izpostavljene škodljivim vibracijam, zaradi katerih lahko pride do belih prstov oziroma travmatske vazonevroze. Kljub temu se je potrebno zavedati, da rokavice pred njo ne varujejo, gotovo pa ob pravilni tehniki pripomorejo k zmanjšanju možnosti zanjo.

Tudi obleka je pomembna, saj mora biti zračna in ne pretirano ohlapna. Na prednji strani mora imeti všito varovalno oblogo, zaželeni, čeprav ne nujni, so tudi ščitniki.

Za varno podiranje dreves je izrednega pomena primerna obutev, z ojačano kapico, najbolje jekleno, lahko tudi iz posebne plastike. Na spolzkem, gladkem terenu nikakor ne bodo odveč niti dereze in pri plezanju na drevo varovalni pas ter plezalniki, ki nam zagotovijo trdnejšo oporo nog.

Najpogostejše poškodbe

Že star pregovor pravi, da nesreča nikoli ne počiva, zato previdnost ni odveč, še posebno, če se lotimo opravila, kakršno je podiranje drevesa. Pri delu smo izpostavljeni številnim nevarnostim: lahko nam spodrsne, saj so okrog dreves pogosto posejane krušljive, majave skale, kamenje, mokre veje ali mah, tako listje in sneg kot poledenela tla pa sploh znajo prekriti vse ovire. Zato vedno pazimo na mokro lubje, saj je to spolzko in mastno. Pred začetkom dela z nogo preizkusimo zanesljivost stojišča in med prenašanjem na daljše razdalje rezila orodij vedno zaščitimo s ščitniki. Žago nosimo v nahrbtniku s sneto verigo in letvijo, saj se sicer naš podvig lahko konča tudi usodno. Gre za majhne, a dragocene napotke, ki lahko zagotovijo varno podiranje dreves; vemo namreč, da so prav majhni koraki tisti, ki pogosto vodijo do velikih.

Praktični nasveti

Pogostokrat se izkaže, da manjši posegi vendar niso tako majhni in bo podiranje preseglo naše sposobnosti, zato je najbolje, da delo prepustimo tistim, ki se s tovrstnimi izzivi srečujejo vsakodnevno. Če poseg kljub vsemu želimo opraviti sami, pa je dobro, da poznamo vsaj osnovna pravila pri podiranju dreves. Nikoli namreč ne podiramo drevesa, če nismo povsem prepričani, da ga bomo podrli še isti dan, kajti nestabilno drevo predstavlja izredno visoko nevarnost. Varno podiranje dreves bo prav tako verjetnejše, če se podiranja na strmem terenu lotimo od spodaj in se postopoma pomikamo navkreber, saj tako ni nevarnosti, da bi hlodi zdrsnili in nas podrli. Še eno načelo, ki ga je dobro upoštevati, je, da se posega ne lotimo ob slabi vidljivosti. Vedno moramo videti vrh drevesa, medtem ko je priporočljiva vidna razdalja na tleh vidnost vsaj dveh njegovih dolžin. Delu se izogibamo tudi v slabem vremenu, snežnem metežu, žledu, med nevihto, v močnem vetru in podobnih neugodnih vremenskih razmerah. Pri vsem naštetem za zlato pravilo velja kar dejstvo, da se podiranja nikoli ne lotimo sami, temveč vedno v družbi zanesljivega delovnega partnerja.

A temu navkljub varno podiranje dreves ni nekaj, v kar bi lahko bili trdno prepričani. Prav zato dodatni varnostni ukrepi nikoli niso odveč. Pomembno je poskrbeti za lastno varnost in varnost drugih soudeležencev, prav tako mimoidočih in bližnje okolice. Gre za zahteven in nevaren poseg, ki zahteva dobro mero premišljenosti in preudarnosti, tudi treznosti.


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.

Leave a Reply