Ko sta edini rešitvi le še obžagovanje in podiranje dreves

Obrez dreves je izredno občutljivo opravilo, ki ima močan vpliv na rast in življenje drevnine, nanj pa ob nepravilnosti same izvedbe lahko vpliva tudi usodno. Takrat je potrebno neprijetno obžagovanje dreves, da pa nam ta zna povzročiti še dodatne preglavice, pove že samo dejstvo, da sečnja dreves v mestu terja posebne varnostne ukrepe, kajti odžagane veje predstavljajo nevarnost mimoidočim in objektom v bližini. Enako velja za nestabilna, visoka drevesa. Zato ima redna nega drevnin ključno vlogo pri njihovem zdravju, čeprav je sečnja dreves kljub temu kdaj preprosto nujna.

Obžagovanje ne vodi vedno v podiranje

Obžagovanje dreves je sestavni del skrbi za drevnine na našem vrtu, kajti obrez dreves je v želji, da bi ohranili zdravo rast, kdaj potrebno nadgraditi z večjimi posegi. A obžagovanje in podiranje dreves na srečo ne gresta vedno z roko v roki, čeprav marsikdaj to kljub vsemu drži.

Vejni ovratnik

Vsaka veja ima opazno odebelitev, ki jo imenujemo vejni ovratnik, v njem pa je razvit kambij. Ta je nadvse pomemben, saj obrez dreves vedno povzroči rane na deblu, te pa se lahko zacelijo le s celilnim tkivom, ki rano v nekaj letih zapre. Vejni ovratnik ima torej pomembno vlogo pri zaščiti pred vdorom bolezni in ga zato sečnja dreves ne sme poškodovati. Rane, ki jih povzroči obrezovanje dreves kdaj znajo biti prav nevarne, v primeru vlažnosti pa se na zareze pripojijo glivice in bakterije, kar lahko spodbudi odmiranje, zaradi česar nam preostaneta le še obžagovanje in podiranje dreves.

Obžagovanje dreves v šestih korakih

Ker s svojim posegom lahko zelo hitro poškodujemo drevo, velja pri žaganju vej slediti naslednjim korakom:

 1. Žagin list nastavimo poševno na način, da bomo vejo lahko odžagali brez da bi pri tem poškodovali vejni ovratnik.
 2. Vejo zažagamo od spodaj, vendar moramo pri tem paziti, da se veja pod lastno težo ne odčesne in ne poškoduje debla, saj to lahko pripelje do zatrganega lubja. Zato vejo zažagamo za približno tretjino debeline s spodnje strani, tik nad vejnim ovratnikom.
 3. Odžagamo zgornjo stran veje, in sicer do konca, pri čemer naj bo zareza nekoliko bolj oddaljena od vejnega ovratnika kot pri prejšnji.
 4. Ko je veja odstranjena, odžagamo štrcelj s poševno nastavljenim žaginim listom. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo vejnega ovratnika, saj ta omogoča celjenje rane.
 5. Očistimo rano. Z nožem zgladimo hrapave robove.
 6. Namažemo rob rane s posebnim mazilom, vendar osrednji lesni del pustimo odprt, saj bi v nasprotnem povzročitelji bolezni ostali na rani, kar bi povzročilo trohnenje lesa.

Podiranje kot skrajni ukrep

Kadar poškodovana, stara ali pretirano visoka drevesa s svojo nestabilnostjo ogrožajo okolico, obžagovanje in podiranje dreves nista več postopka, ki se jima je mogoče izogniti, temveč gre za nujen ukrep. Sečnja dreves v mestu je toliko zahtevnejša zaradi nasičenosti prostora z objekti, premičninami, kot so avtomobili, in maso mimoidočih. Tudi samo podiranje in odvoz dreves zahtevata nekaj več spretnosti, ključno vlogo pri tem pa ima predvsem varnost.

Sečnja dreves v mestu običajno zahteva tehniko rezanja vej in debla po kosih od zgoraj navzdol, čeprav obstajajo tudi druge. Pri tem ločimo več različnih uporabnih rezi:

 • trikotni zasek (uporabljamo ga pri rezanju vej v predelu debla in manjših kosov debla),
 • poševna rez (poslužimo se je, ko režemo drevo po kosih in je pod drevesom dovolj prostora, saj pri tem odrezan kos debla zdrsne naprej in pada na tla skoraj v pokončnem položaju),
 • kombinirana rez (gre za kombinacijo vodoravne in poševne rezi; z njo se izognemo stiskanjem letev),
 • stopničasta rez (uporabimo jo pri rezanju debla po kosih s pomočjo avtodvigala, saj ta navezan odrezan kos dvigne v zrak in ga nato varno spusti na tla),
 • klasični zasek (z njim točno določimo smer padca kosa odrezanega debla),
 • zrcalni zasek (uporabljamo ga pri rezanju manjših kosov debla, ker nam omogoča lažjo porušitev težišča odrezanega kosa debla) in
 • vodoravno rez (zanjo se odločimo, kjer ni nevarnosti stiskanja letve motorne žage med rezanjem).


Obžagovanje in podiranje dreves je zaradi nevarnosti in zahtevnosti najbolje prepustiti strokovnjakom. Navsezadnje sami običajno niti nimamo ustreznega orodja in opreme. Seveda pa je najbolje, da za drevesa redno skrbimo že od samega začetka in jim na ta način zagotovimo zdravo rast. Drastična sečnja dreves v tem primeru, razen če gre za izredno stara drevesa, sploh ne bo potrebna.

Več informacij in nasvetov o obrezovanju si lahko preberete na tej povezavi.


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.