Obrezovanje dreves po naročilu bo poskrbelo za hitro in kakovostno ureditev vrta

Za lep izgled našega vrta sta ključna obrezovanje in urejanje dreves. Slednje obiskovalcem sporoča, da nam je mar za prijetno počutje ob preživljanju časa na naših zelenih površinah, obenem pa terja pozornost s svojo drugačnostjo in edinstvenostjo, medtem ko obrez dreves poskrbi za udobje rastlin, saj jim z njim zagotovimo kar najboljše pogoje rasti. Kadar za to opravilo nimamo dovolj časa ali izkušenj, se je najbolje dogovoriti za obrezovanje dreves po naročilu, ki ga za nas opravijo izkušeni strokovnjaki.

Zakaj sploh obrezovati

Razlogov za obrezovanje je več, odvisni pa so predvsem od same skupine rastlin ali dreves, kajti vsaka drevnina ima svoje zahteve in potrebe, ki jih je pri negi še kako potrebno upoštevati. Navajamo najpogostejše:

 • obrez je izredno pomembnega pomena za zdravje dreves,
 • z obrezovanjem vzdržujemo lepo in dobro oblikovano rast (sem sodijo tudi avenije in arkade),
 • grme obrezujemo z namenom, da bi razvili več cvetja, medtem ko je
 • obrezovanje okrasnih dreves pomembno za spodbuditev njihove rasti.

Dobro je vedeti

Kot vsa vrtnarska opravila, tudi obrezovanje in urejanje dreves, enako obžagovanje dreves, zahtevajo znanje ter izkušnje, nikakor pa ne smemo pozabiti niti na ustrezno orodje. Velja upoštevati, da s premajhnimi škarjami nikoli ne režemo debelih poganjkov, saj se bodo ti upognili in poškodovali, zelo verjetno pa se bomo pri delu ranili tudi sami. Če nismo izkušeni, je vsekakor mnogo bolje, da noža za obrezovanje ne uporabljamo in delo prepustimo komu drugemu. Veliko je posameznikov in strokovnjakov, združenih v podjetja, s katerimi se lahko dogovorimo za obrezovanje dreves po naročilu, kar je zagotovo veliko boljši izid od poškodb, tako nas samih kot dreves, saj nepravilni rezi lahko povzročijo rane debla, ki se dolgo ali sploh nikoli ne zacelijo.

Ko je potreben nasvet strokovnjaka

Za obrezovanje dreves po naročilu se je skoraj nujno dogovoriti, kadar drevo zaradi slabega zdravstvenega stanja ali statične nestabilnosti ogroža mimoidoče in objekte v bližini, vključno z električnimi ter drugimi napeljavami. Enake zahteve ima obrezovanje visokih dreves, saj imajo ti ne le visoke, temveč tudi široke krošnje – tako raščeni znajo biti orehi, hrasti in jeseni –, in prav tako obrezovanje starih dreves, toliko bolj, če so ta že dlje časa zanemarjena.

Najpogostejše motnje starih dreves

Velika, stara drevesa je običajno težko obrezovati, pregledujemo pa jih sredi zime in v poznem poletju. Takrat namreč najlažje ugotovimo, ali se na njih pojavljajo katere od naslednjih motenj, ki se jim bo potrebno posvetiti, ko bo znova čas za obrez dreves:

 • mrtev in obolel les,
 • odmirajoče vrhnje veje,
 • raztrgane veje in lubje,
 • epikormični (adventni) poganjki,
 • koreninski poganjki,
 • atavizem ali reverzija,
 • votlo in luknjasto deblo,
 • metličavost,
 • potreba po obrezu korenin pri odraslih drevesih ali
 • nuja po podpiranju drevesa.

Obrez dreves se mora izvesti pravilno

Za zdravje drevnin je ključnega pomena pravilen postopek obrezovanja, saj poškodbe, ki se zgodijo kadar obrezovanje in urejanje dreves nista izvedena pravilno, vodijo v izgubo lepega videza in rodovitnosti, poleg tega pa drevo trpi zaradi okužb z boleznimi in napadov škodljivcev. Vse našteto vodi v krajšo življenjsko dobo drevesa.

Odstranjevanje večjih vej

Pomembno je, da pri delu – še posebno, če nas čaka opravilo, kakršno je obžagovanje dreves – upoštevamo določena priporočila. Zato si poglejmo, kako poteka pravilno izveden obrez dreves z močnejšimi vejami.

Bistveno pri tem je, da večje veje odstranjujemo po manjših delih, saj bi se sicer kaj lahko zgodilo, da bi naše obrezovanje in urejanje dreves začasno ali celo trajno začesnilo ter poškodovalo deblo. Zato delamo postopoma, dokler nam ne ostane slabe pol metra dolg štrcelj. Takrat:

 1. z nabrušeno žago zažagamo od spodaj navzgor do približno polovice debeline veje,
 2. vejo pridržimo in jo z zgornje strani odžagamo do konca,
 3. z ostrim nožem zgladimo robove in ploskev rane, s čimer pospešimo celjenje ter nazadnje
 4. s fungicidnim premazom zaščitimo rano pred glivičnimi okužbami.

Upoštevajoč vsa našteta pravila bi morali poskrbeti, da obžagovanje dreves na posameznih deblih ne bo pustilo usodnih posledic in bodo rane hitro zaceljene. Vendar moramo pri tem poskrbeti tudi za lastno varnost in z orodjem ravnati skrajno skrbno, še posebno s topimi rezili, ki jih uporabljamo za obrezovanje in urejanje dreves, kajti ti znajo biti zaradi večje sile mnogo nevarnejši od ostrih. Tudi zato je morda to skrajno občutljivo delo bolje prepustiti tistim, ki se z njim srečujejo vsakodnevno.

Obrezovanje dreves po naročilu namreč nadvse kakovostno in hitro opravijo mnogi izkušeni in pri izvajanju del prilagodljivi strokovnjaki, ki poskrbijo za pravilno izvedene posege. Naš vrt tako postane lepši, bujnejši in bolj zdrav, naše preživljanje časa v njem pa še prijetnejše.

Več informacij in nasvetov o obrezovanju si lahko preberete na tej povezavi. <<


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.