Obrezovanje grmovnic mora biti premišljeno

Drevesa na našem vrtu imajo nedvomno pomembno vlogo pri ustvarjanju sproščenosti, vendar so grmovnice tiste, ki vrt popestrijo in ga obarvajo. Urejanje žive meje in pravilna oskrba grmov poskrbita za obliko vrta, grmovnice pa poleg funkcionalnosti premorejo še dišeče cvetove, zimzeleno listje, plodove ter obarvana debla. Njihova pestra izbira nam omogoča gojitev samostojnih rastlin ali kombinacije različnih, s čimer popestrimo zasaditev in vrt razmejimo. Z njimi se izognemo dolgočasnemu opravilu, kakršno je obrezovanje žive meje, s katerim le vzdržujemo obliko, vendar se je potrebno zavedati, da grmovnice pravzaprav potrebujejo več nege.

Izbira je lahko zapletena

Pri zasajevanju grmovnic velja upoštevati več pravil, med katerimi je najpomembnejše ujemanje z rastnimi razmerami vrta. Potreba rastline po soncu ali senci bo gotovo vplivala na njeno rast, toliko bolj, če razmere na vrtu ne bodo skladne z zahtevami drevnine. Pri tem ne gre zanemariti niti prezimne trdnosti. Na vse našteto vplivajo temperaturno območje, višina rastlin, lega, oddaljenost od morja, stopnja zavetja in številni drugi dejavniki, ki pa navsezadnje določajo tudi, kako pogosto naj bo obrezovanje žive meje ali grmovnic.

Lepota skozi vse leto

Grmi so ene redkih drevnin, ki nam svojo lepoto lahko kažejo vse leto, zato je dobro vedeti, kdaj cvetijo, kajti zasadimo jih lahko tako, da cvetijo eden za drugim. Na ta način jih bomo občudovali v vseh letnih časih, kajti:

  • pomladi nas očarajo z brstečimi listi in spomladanskim cvetjem,
  • poleti sta še posebno zanimiva španski bezeg in prstnik, ki cvetita od pozne pomladi do zgodnje jeseni,
  • jeseni listopadni grmi zažarijo v rumeni, oranžni in rdeči barvi, prav tako japonski javorji, krilata trdoleska in ruj, medtem ko je
  • zima najustreznejša za zimzelene rastline, kot so nepozebnik, pozimni jasmin ali perzijska bukev.

Zanimiv je tudi gaber, živa meja pa je lahko, če govorimo o listopadnih drevninah, zasajena še iz češmina, gloga, bukve in celo lipe.

Urejanje žive meje in grmovnic je potrebno začeti z manjšimi posegi

Z vzgojo drevnin moramo vedno začeti že zgodaj v rastni dobi, pri čemer odstranjujemo poškodovano ali obolelo rast in stebla, ki se medsebojno križajo, ter različne izrastke. Če za obrezovanje žive meje niti ni tako pomembno, kaj odstranjujemo, da le ohranimo želeno obliko, grmovnice zahtevajo nekaj več znanja, saj je zelo pomembno, da odstranimo manj rodoviten les. Tako poskrbimo za zdravo rast v naslednjih sezonah, obenem pa pospešimo, a tudi nadzorujemo naravno propadanje in obnavljanje rastlin, kar ima enako vlogo kot redno urejanje žive meje.

Oblikovalno rez je potrebno izbrati glede na vrsto drevnine

Obrezovanje žive meje in odraslih grmovnic je potrebno le, če za rastline dlje časa nismo skrbeli. Mnoge drevnine potrebujejo majhno pozornost in rastejo ter cvetijo brez posebnih posegov z naše strani, vendar čez nekaj let dosežejo stopnjo, ko jih je potrebno obnoviti. Takrat je v roke nujno vzeti škarje za obrezovanje žive meje in se lotiti dela.
Oblikovalna rez se razlikuje glede na vrsto rastlin:

  • listopadnim grmovnicam odstranimo odvečna, križajoča stebla in jih skrajšamo do močnega brsta ali mladega poganjka, ki raste v primerno smer,
  • vednozelene grmovnice pa obrezujemo malo, pri čemer izrežemo rast, poškodovano v mrazu, in slabo nameščena stebla, nakar odstranimo še šibka.

Na splošno bi nego grmovnic lahko strnili na naslednje postavke (obrezovanje žive meje je v tem pogledu manj zahtevno): odstranjevanje odcvetelih cvetov, ki sicer ni bistvenega pomena, vendar izboljša videz, prihrani energijo in spodbudi novo rast ter cvetenje; reverzijo oziroma odstranitev sprevrženih zelenih poganjkov z namenom, da bujna zelena rast ne prevlada; ostranitev koreninskih poganjkov, nagnetenih in križajočih vej ter mrtvo, obolelo ali poškodovano rast. Upoštevajoč vse to, bo naš vrt brez dvoma sijal.

Škarje za obrezovanje žive meje – brez pravega orodja ne gre

Kar velja za urejanje žive meje, velja tudi za skrb grmovnic: s pravočasnim ter pravilnim obrezovanjem rast bogatimo. Če grme obrezujemo redno, spodbujamo njihovo cvetenje, zato se skrb težko strne le na vzgojo in vzdrževanje, čeprav je zelo pomembno, da raščavim rastlinam odstranimo mrtve, obolele ali poškodovane veje. Seveda bo delo s primernim orodjem uspešnejše. Škarje za obrezovanje žive meje so naravnost nepogrešljive, prav tako noži različnih velikosti in obrezovalna žaga, kajti čisti rezi rastlinam omogočajo celjenje ran in obnavljanje tkiv.

Prav obnavljanje pa je ključnega pomena pri grmovnicah, saj številne med njimi veliko svoje energije porabijo za cvetenje. V tem pogledu je urejanje žive meje veliko preprosteje, vendar ima živa meja precej drugačno vlogo, saj ta vrt razmejuje od drugih površin, medtem ko imajo grmovnice estetski pomen. A z bujnim cvetenjem in premišljenim zasajevanjem teh lahko navsezadnje izrazimo celo svojo osebnost. 

 

Več informacij in nasvetov o obrezovanju si lahko preberete na tej povezavi. <<


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.