Za prijetno preživljanje časa na vrtu je ključno obrezovanje okrasnih dreves

Ni lepšega, kot na sončen dan pogledati po lepem vrtu, saj prosti čas vsi nadvse radi preživljamo v prijetnem okolju. Še posebno, če imamo košček narave kar pred svojim domom. Vendar obrezovanje in urejanje dreves zahtevata čas, znanje in tudi nekaj spretnosti ter veščin, saj se drevo na vsak umetni poseg odzove s stresom, kar vodi v močnejšo rast in tvorjenje novih poganjkov. Posledično je zato obrez dreves potreben večkrat.

Vloga obrezovanja

V večini primerov, vsaj v splošnem, obrezovanje okrasnih dreves niti ni potrebno. S tem ko rastlinam dovolimo svobodno rast, jim ne škodujemo, čeprav bo morda zato njihovo cvetenje manj bujno in vejevje bolj divje. Obrezovanje in urejanje dreves sta nujna predvsem zaradi pomanjkanja prostora in v želji, da bi drevnine imele drugačno obliko od naravne, zato obrez dreves delimo glede na vzdrževanje ter oblikovanje, pri tem pa obrezujemo izključno nadzemeljske dele, s čimer rast usmerjamo in nadzorujemo.

Kljub temu se je potrebno zavedati, da se drevesa na naše posege odzivajo ravno nasprotno od želja, zato celoten postopek, ki nas nazadnje le pripelje do želenega rezultata, lahko traja tudi več let.

Obrezovanje dreves zahteva pozornost

Preden se odločimo za obrezovanje in urejanje dreves, moramo temeljito premisliti, čemu sta sploh potrebna. Obrezovanje okrasnih dreves je opravilo, ki se ga najpogosteje lotimo, da bi spodbudili cvetenje ali izboljšali rast. Vendar ni odveč, če si pred samim posegom drevesa temeljito ogledamo. Ko nam je popolnoma jasno, kakšno je njihovo stanje in kakšne so potrebe, drevesu odstranimo mrtve ter bolne veje. Nakar izrežemo tiste, ki kažejo znake šibkosti, a tudi intenzivne poganjke. Šele nato sta na vrsti krajšanje vej in obžagovanje dreves; tistih izrastlin torej, ki so moteče za rast drugih dreves ali tistih, ki so v neskladju z želeno obliko.

Načini reza

Med seboj ločujemo tri vrste rezov:

  • ohranitveni rez, s katerim odstranimo poškodovan, obolel, mrtev del in drevesu povrnemo vitalnost ter mu omogočimo tvorjenje novih poganjkov,
  • oblikovalni rez, s pomočjo katerega drevesu povrnemo želeni videz, izgubljen zaradi vremenskih razmer (denimo vetra in snega), ali bujne rasti dreves v bližini in
  • korekcijski rez, s katerim poskrbimo, da rastlina ne postane prevelika.

Nežnost in skrb

Kadar je na vrsti obrezovanje dreves, previdnost ni odveč, kajti z vsakim posegom v drevo lahko tega nehote izpostavimo boleznim in ga zaznamujemo ali poškodujemo, zato s posegom ne smemo prizadeti ne njegove oblike ne moči, vsako dejanje pa je najbolje opraviti skrajno nežno, vključno s skrbno izbiro primernega trenutka.

Časovna prilagojenost

Letni čas, primeren za obrezovanje in urejanje dreves, je eden ključnih dejavnikov, ki vplivajo na uspešnost bodoče rasti drevesa. Pri tem si vsaj v primeru cvetočih dreves najlažje pomagamo kar z njihovo cvetno dobo. Saj ta pokaže, kakšno je razmerje količine in kakovosti cvetov med lanskimi ter letošnjimi poganjki.

Na to, kdaj je najprimernejši trenutek za obrez dreves, se torej lahko opremo na dobo cvetenja. V splošnem velja, da se obrezovanje okrasnih dreves, ki cvetijo v prvi polovici leta, izvede nemudoma po cvetenju, medtem ko tista drevesa, ki cvetijo v drugi polovici, obrežemo v pozni zimi ali zgodnji pomladi. Na ta način drevninam omogočimo kar najdaljše možno obdobje med obrezovanjem in naslednjim cvetenjem. Vendar obrezujemo le listavce. Najprimernejši čas za to je pozno jeseni ali pozimi, ko je drevo v dobi mirovanja in se njegov rastlinski sok že izteče. Medtem ko iglavcem tekom poletja le odstranimo suhe ter bolne veje.

Nega mladih in starih dreves

Obrezovanje mladih dreves se nekoliko razlikuje od obrezovanja dreves starejše rasti, saj obrez dreves mlajše dobe tako rekoč obsega le brstiče in poganjke, ki pa so se šele pričeli oblikovati. Obrezovanje okrasnih dreves mlajše rasti je pogojeno predvsem z višino debla, zato moramo pod izbrano točko odstraniti vse poganjke in veje. V splošnem največ pozornosti namenimo oblikovanju glavnih vej. Tistim, iz katerih bi radi vzgojili več stranskih, odrežemo tretjino dolžine novih poganjkov, pri čemer obrez dreves vedno izvajamo le do brstiča, ki gleda v smer, kamor želimo, da se razvije nov poganjek.

Za razliko od nege mladih dreves, je obrezovanje in urejanje dreves zrelejše rasti nadvse preprosto, saj ta skrbijo sama zase, medtem ko je naša korekcija potrebna le v tej meri, da spodbudimo cvetenje in ohranimo že pridobljeno obliko.

Obrezovanje dreves je torej potrebno predvsem zato, da ohranimo zdravje, obliko in samo zmogljivost posameznega drevesa. Ta nam navsezadnje trud tudi večkratno poplača z lepoto oblike, prijetno senco ali bujnim cvetenjem.

Več informacij in nasvetov o obrezovanju si lahko preberete na tej povezavi.


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.