Obrezovanje sadnega drevja: kdaj je najboljši čas za obrezovanje posameznih skupin

Najlepše je, če lahko v trenutkih, ko si zaželimo okusiti sladkobo sadežev, preprosto odidemo na vrt in si z dreves naberemo želeno količino. Domače sadje je ne le prosto škropiv in drugih škodljivih snovi, temveč je tudi delo naših rok. Zaradi česar je še toliko slajše, saj to dejstvo v nas vzbuja posebno zadovoljstvo. Z nekaj več truda celo skozi vse leto, kajti skuhamo lahko domačo marmelado, kompote in druge dobrote. Zaradi katerih bomo imeli košček narave na krožniku tudi pozimi.

Namen obrezovanja

Sadna drevesa bi navsezadnje rastla brez obrezovanja in, treba je priznati, morda bi obrodila še prej. vendar bi se te drevnine vse prehitro iztrošile. Poganjki bi se povesili in nastalo bi zelo malo novih, kar bi sčasoma vodilo v propad. Obrezovanje sadnega drevja je zato izrednega pomena.

Redno obrezovanje sadnih dreves namreč spodbuja razvoj vitalnega in zdravega rodnega lesa, obenem pa poskrbi tudi za to, da v notranjost krošnje prihaja dovolj svetlobe ter zraka, zaradi česar drevnine ostajajo zdrave. Prav tako zmanjša ali celo odpravi potrebo po uporabi kemičnih škropiv, ker obrezovanje sadnega drevja zagotovi pravo mero presvetljenosti krošnje, kar vodi v večjo odpornost. Velja se zavedati, da glivične okužbe napadejo drevesa s pregostimi krošnjami, kjer se zadržuje vlaga. Poleg tega imajo neobrezana drevesa nepredvidljivo rodnost, njihovi sadeži so majhni, ne dobijo prave barve in so zato kisli. Medtem ko se pri obrezani drevnini rodni les razvije vzdolž vej in po podaljšanem deblu, ne pa le pri vrhu drevesa, kot je to slučaj pri neobrezanih drevesih.

Obrezovanje sadnih dreves

Rast bi najbolje spodbudilo obrezovanje sadnih dreves v zimskem času, vendar je večina drevnin takrat v dobi mirovanja, zato poškodovanih mest ne morejo zapreti. V splošnem velja, da je najprimernejši čas za obrezovanje sadnega drevja čim oberemo plodove, čeprav je ta odvisen od posamezne drevesne vrste in vzgojne oblike ter načina gojenja. Kljub temu ne bomo pretirano zgrešili, če se ravnamo v skladu s pravilom, da pečkarje obrezujemo pozimi, medtem ko je pri koščičarjih najprimernejši čas za obrezovanje sadnega drevja poleti, čeprav pri mladih drevesih obrez lahko opravimo tudi zgodaj spomladi. Oglejmo si najpogostejše sadne vrste in priporočeno skrb zanje.

Obrezovanje dreves: jablane in drugi pečkarji

  • Jablane

Jablane cvetijo od sredine pomladi do njenega izteka, zato jih obrezujemo v času, ko najhujši mraz že upade, sredi ali v pozni zimi. Obrezovanje sadnega drevja poleti je v primeru jablan primerno za vzgajane oblike, kajti te obrezujemo vnovič, da bi z omejevanjem rasti ohranili njihovo obliko.

  • Hruške

Ker hruške običajno bogato obrodijo, je priporočljivo redčenje cvetov in plodičev. Občasno odstranimo tudi večjo vejo, da bi imela mlada rast več prostora. Obrezovanje dreves – hruške so poleg jablan najpogostejši pečkarji – opravimo pozimi in z njim razredčimo brstiče, zapletenejše vzgojne oblike še poleti, da omejimo rast in ohranimo obliko.

Obrezovanje dreves: marelice in drugi koščičarji

  • Slive

Gre za občutljiva drevesa, ki bi se zaradi obrezovanja pozimi lahko okužila s sadno svetlikavostjo ali rakom, zato starejša odrasla drevesa obrezujemo sredi poletja, medtem ko sicer izvedemo obrezovanje sadnega drevja spomladi, najbolje zgodaj. Obolele in poškodovane dele je dobro odstraniti takoj, ko jih opazimo.

  • Češnje

Mrtvo, bolno ali poškodovano rast je potrebno odstraniti takoj. Češnje so dovzetne za sadno svetlikavost, zato jih obrezujemo spomladi, ko se odpirajo brsti, odrasla drevesa običajno poleti.

  • Višnje

Obrezovanje sadnega drevja je v primeru višenj najbolje opraviti spomladi ali poleti, ko se brsti odprejo. Tudi višnje so dovzetne za sadno svetlikavost.

  • Breskve in nektarine

Breskve in nektarine rado napade bakterijski rak, prav tako je precejšnja možnost za sadno svetlikavost, zato oblikovalno rez opravimo zgodaj spomladi, ko se odprejo brsti, medtem ko obrezovanje sadnega drevja poleti izvedemo izključno na odraslih drevesih.

  • Marelice

Ko se odprejo brsti, je najprimernejši čas za obrezovanje sadnega drevja, marelice pa so sploh dovzetne za okužbe, zato jih nikoli ne obrezujemo pozimi. Ustrezna je pomlad, za odrasla drevesa tudi poletje.

Obrezovanje sadnega drevja je torej izredno pomembno, prav tako čas, v katerem ga izvedemo, a ne le zaradi možnih okužb in napadov bolezni, temveč tudi zato, ker se nekaterim vrstam ob zgodnjem obrezovanju še isto leto razvijejo novi poganjki s cvetnimi popki, kar bi pomenilo, da bi ti pomrzli. Kasnejši obrez zagotovi celjenje ran, novi poganjki pa se nimajo več časa razviti in navsezadnje s poletnim obrezovanjem umirjamo rast.

Več informacij in nasvetov o obrezovanju si lahko preberete na tej povezavi. <<


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.