Obrezovanje dreves – cena lepega in urejenega vrta

V času vse bolj zgoščenega delovnega urnika in vedno hitrejšega načina življenja najbrž vsi sanjamo o lepem pomladnem ter poletnem vremenu, ki bi nam omogočilo nekaj predaha. Četudi le v popoldanskem ali večernem času v zavetju lastnega vrta. En sam bežen pogled na cvetoče grmovnice, zelenico in drevesa, nas lahko nemudoma spravi v vedro razpoloženje, kar pa le redko velja za trenutek, ko se spomnimo na obrezovanje in urejanje dreves, opravila, ki terjata čas.

Časovna prilagojenost

Poznamo več načinov obrezovanja. Obrezovanje dreves pozimi, v dobi mirovanja drevnin, imenujemo zimsko ali suho obrezovanje. Obrezovanje poleti, imenovano tudi zeleno, pa opravljamo med rastnim obdobjem rastline, ki ji odstranjujemo še ne olesenele poganjke. V vsakem primeru obrezovanje dreves zagotavlja odstranitev rastočih, odmrlih ali poškodovanih poganjkov, medtem ko je pogostejše, delno obrezovanje dreves cena, ki jo moramo plačati, če želimo polepšati krošnjo, jo oblikovati, spodbuditi rast, cvetenje in povzročiti gostejše razraščanje ter razvoj krepkih in zdravih listov.

Obrezovanje in urejanje dreves: osnovni načini

Obrezovanje dreves kdaj, če ne kar praviloma, zahteva poznavanje posebnih zakonitosti. Navsezadnje vrtnar z odločitvijo za obrezovanje in urejanje dreves spremeni količino, smer in moč nove rasti. Poglejmo si torej osnovne načine:

  1. Klasično krajšanje. Z njim odstranjujemo vršičke poganjkov pri vrhu in ob straneh, s čimer pa ne nadomeščamo starih poganjkov. Krajšanje v največji meri spodbuja rastline k rasti in razraščanju, saj rastlinski sokovi pritisnejo v popke na koncu skrajšanih poganjkov.
  2. Preusmerjanje rasti. Rastlino zmanjšamo tako, da odstranimo glavni poganjek ali njegov vršiček. In tako preusmerimo težišče rasti z odrezane stare veje na mlajši stranski poganjek. Tovrstno obrezovanje dreves pripelje do tega, da se veja pod rezom ne odebeli, zaradi česar nastane manj poganjkov. Posledično je torej rast obvladljivejša.
  3. Redčenje. Obrezovanje dreves kdaj zahteva odstranitev vršičkov stranskih poganjkov. Na ta način vzdržujemo lepo obliko in ohranjamo velikost. Gre za enega najbolj diskretnih načinov obrezovanja.
  4. Trebljenje. To obrezovanje in urejanje dreves zajema le rez poganjkov tik pri tleh, posledica česar je več svetlobe v notranjosti krošnje, a tudi samo dejstvo, da poganjki v osrednjem delu ne ogolijo.

Obseg dela

Običajno obrezovanje dreves opravimo kar sami, vendar se je v situaciji, ko se drevnina pretirano razraste v višino ali širino, pametneje odločiti za strokovno usposobljeno pomoč. Drevesa s pisanimi listi in na vrhu cepljena visokodebelna drevesa potrebujejo posebno pozornost pri opravilih, kakršno je obrezovanje dreves, cena za delo pa se običajno določi šele po ogledu lokacije in stanja drevesa. Kljub temu ima obrezovanje dreves cenik določen na podlagi višine drevesa, zahtevnosti izvedbe nege, lokacije delovišča, njegove dostopnosti, obstoječih objektov v bližini in podobno. Več dejavnikov torej vpliva na obrezovanje dreves, cena pa je odvisna še od same tehnike, saj se delo na zelenici razlikuje od težko dostopnih strmih bregov.

Pravilen postopek obrezovanja

Razlogov za obrezovanje in urejanje dreves je seveda več. Ti se razlikujejo predvsem na tipe skupin rastlin, pri čemer grme obrezujemo, da spodbudimo cvetenje. Drevesa z okrasnim listjem pa, da spodbudimo rast in osvobodimo okrasna debla. Vse drevnine pa predvsem z namenom krepitve zdravja in vzdrževanja lepe ter dobro oblikovane rasti. Kljub temu je dobro poznati pravilen postopek, saj se obrezovanje dreves navsezadnje od rastline do rastline razlikuje le v podrobnostih. Bistveni so torej:

  • pravo mesto reza (na rastlini mora ostati majhna izboklina med vejo in deblom ali stransko in glavno vejo, kar imenujemo vejni ovratnik – v njem je veliko obnovitvenega tkiva s celicami),
  • rezanje nad brstom oziroma popkom (v primeru reza preblizu popka, se bo ta posušil, a ne sme biti niti preveč oddaljen, saj potem ostane predolg štrcelj, ki po propadu predstavlja vdorno mesto glivicam in drugim povzročiteljem bolezni) in
  • celjenje pravilnega reza.

Potrebno je vedeti, da je obrezovanje dreves cena, ki s stališča vložka našega časa nikakor ni majhna.

Obrezovanje in urejanje dreves zahtevata posebno posvečenost, ki pa se je marsikdaj premalo zavedamo. Nadvse radi pozabimo, da so tudi drevesa živa bitja z zahtevami in potrebami, ki jim kdaj celo ne znamo zadostiti sami. Da bi poskrbeli za urejen in zdrav ter varen vrt, a si obenem prihranili čas in nepotrebne skrbi, ki nas spremljajo, če dela na vrtu nismo vešči, je najbolje poklicati strokovnjake in se dogovoriti za obrezovanje dreves po naročilu. Na ta način bomo zagotovo poskrbeli za zadovoljstvo vseh vpletenih – tistih, ki premorejo veselje do dela na vrtu, nas samih in obiskovalcev našega vrta ter navsezadnje dreves, za katere bo poskrbljeno, kot si zaslužijo.

Več informacij in nasvetov o obrezovanju si lahko preberete na tej povezavi.


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.