Obrezovanje dreves: kdaj se lotiti najpomembnejšega opravila nege drevnin

Tako kot se ljudje medsebojno razlikujemo in se na iste dogodke odzivamo različno, se tudi rastline na spremenjene pogoje rasti, ki se pojavijo kot posledica naših vrtnarskih posegov, prilagajajo drugače. Zato je nadvse pomembno izbrati ustrezen čas za njihovo nego, kajti obrezovanje dreves kdaj zna biti tudi nehvaležna naloga, saj neustrezni rezi puščajo negativne posledice na rasti in življenju posameznega drevesa.

Redna skrb nam delo olajša

Obrez dreves je opravilo, ki se ga je najbolje lotiti vsako leto, kajti v tem primeru vsakič znova odstranimo le manjše poganjke, medtem ko se večjim posegom izognemo. A če se delu več let zaporedoma izmikamo, se bodo v krošnji pojavile močne veje in zato bo še posebno obrezovanje starih dreves zahtevalo več našega časa ter truda. Navsezadnje bo v tem primeru poseg tudi za samo drevo veliko bolj stresen kot bi bil, če bi mu pozornost posvečali redno.

Kljub temu ne moremo določiti obdobja, ki bi ga lahko opredelili kot idealnega za obrezovanje dreves. Ustrezen čas namreč določamo za vsako vrsto drevnine posebej. Pri čemer upoštevamo ritem rasti posamičnega drevesa. Velik vpliv pa imata tudi starost in tip lesa, na katerem so cvetni brsti.

Letni časi in obrezovanje dreves

Obrezovanje mladih dreves in obrezovanje starih dreves se medsebojno nekoliko razlikujeta, saj prvi potrebujejo več nege, medtem ko pri drugih le vzdržujemo rast in ohranjamo njihovo obliko. Obrez dreves prav tako pogojujejo ustrezni postopki obrezovanja, kakovostno orodje in pribor. Seveda ne gre nikakor zanemariti niti izbire pravega trenutka.

Obrezovanje dreves – kdaj je torej najprimernejši časa za ta podvig?

Jesen in zima

Večina rastlin je med oktobrom in sredino januarja v dobi mirovanja, kar pomeni, da v tem času ne razvijajo poganjkov in ne debelijo starih vej. Zaradi tega ti meseci za obrez dreves niso primerni, saj bi se rane zacelile šele v maju, medtem ko bi bile pred tem nezaščitene pred okužbami in izpostavljene mrazu. Obrezovanje dreves pozimi tako prinese predvsem verjetnost sušenja prirezanih poganjkov, kar lahko vodi v propad celega drevesa. Zato sta jesenski in zimski čas primerna le za obrez dreves, kakršna sta jablana in gaber, ker gre za trdoživa drevesa, ki jim z rezom v tem času spodbudimo krepko spomladansko rast poganjkov.

Pozna zima in pomlad

Ta čas je pravi za obrezovanje večine drevnin. Z izjemo listavcev in sadnega drevja, kajti od konca januarja do marca se prične v rastlinah pojavljati vse več rastlinskih sokov. V tem obdobju tudi ni več mraza, zato je manjša verjetnost, da bi obrez dreves prinesel škodo v obliki pomrznjenih ali posušenih poganjkov.

Pozna pomlad

Z obrezovanjem občutljivih dreves in drugih drevnin, ki cvetijo pomladi, je potrebno počakati vse do aprila ali celo maja, saj v nasprotnem obrezovanje dreves kdaj zna povzročiti propad večjih delov ali kar celega drevesa. Razlog za to se skriva v tem, da pomladi cvetoče rastline cvetne popke zasnujejo že tekom prejšnjega poletja. S prehitrim obrezovanjem pa bi jih odstranili, zaradi česar bi cvetenje oslabelo.  A če drevesa obrežemo potem, ko že odcvetijo, jim damo možnost, da razvijejo popke, ki bodo zacveteli šele v naslednjem letu.

Poletje

Med junijem in začetkom septembra se drevesa ne solzijo, saj se rastlinski sok že pred tem porazdeli tekom cele rastline in nazadnje tudi upade. Obrazovanje dreves je zato v tem času neškodljivo, kajti rezna mesta se zasušijo in zacelijo hitro, rane pa se s posebnim tkivom nemudoma zaprejo ter na ta način zaščitijo pred boleznimi.

V določenih okoliščinah se je obrezovanju bolje izogniti

Pomembno je vedeti, da tako zimsko kot pomladansko obrezovanje v večini primerov rast spodbujata, medtem ko ga poletno zavira. Zato velja splošno pravilo, da zimzelene rastline ne obrezujemo prezgodaj pomladi ali prepozno poleti, ker jim zrastejo novi poganjki, ki so lahko v tem letnem času še oziroma že izpostavljeni mrazu. Prav tako ta čas ni primeren za obrez dreves z močnim solzenjem, ker bi iz njih odteklo preveč rastlinskega soka.

Obrezovanje dreves je izredno nehvaležno delo tudi v mokrem vremenu, saj lubje takrat ne daje zanesljive opore. Prav tako je dobro vedeti, da je v nekaterih državah obrezovanje dreves kdaj celo prepovedano, denimo v času, ko v krošnjah, grmovnicah in živih mejah gnezdijo ptice.

Pravilna izbira časa, v katerem posežemo v drevo, vsekakor spodbudi njegovo rast in cvetenje, obenem pa obrez dreves poskrbi za pospešen pretok rastlinskih sokov. Redna nega tako podaljša življenje drevesa, zato ji velja nameniti dobršno mero pozornosti, ki nam bo nedvomno poplačana z bujnimi in razkošnimi krošnjami.

Več informacij in nasvetov o obrezovanju si lahko preberete na tej povezavi. <<


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.